Sydney, Avustralya’daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir.
Ülkenin ekonomik bakımından ve pek çok açıdan da merkezi olmasına rağmen gerçekte başkenti değildir. Jackson Limanı’nın kıyılarında kurulmuştur. Sydney Botany Körfezi ile Pittwater arasında yaşayan Darut kabilesinin anayurdu olarak bilinmektedir. Bu sebeple burada tarih öncesinden kalma çok sayıda yerleşmeler bulunmaktadır. Tropik bir iklim kuşağında yer almasına rağmen büyük ölçüde ılıman bir iklime sahiptir. Sydney Limanı şehri kuzey ve güney olmak üzere iki bölgeye ayırır. Her iki bölgede de birçok sosyal ve sportif etkinliğe ev sahipliği yapan uzun plajlar yıl boyunca hareketlidir. İstanbul’dan Sydney’e Ortadoğu ve Asya aktarmalı gidebilirsiniz. Uçuşlar yaklaşık 18 saat sürmektedir.
Limanı (Sydney Harbour): Şehrin en hareketli ve popüler mekânlarından. Ülkenin en işlek limanlarından biri olan liman denizden 20 kilometre içeride, Parramatta Nehri’nin ağzına kuruludur. Şehri kuzey ve güney olarak ikiye bölen liman kıyıları birbirine Liman Köprüsü (Harbour Bridge) ve Liman Tüneli (Harbour Tunel) ile bağlanir. Resmi olarak “Port Jackson” adıyla anılan limanın kıyıları boyunca park ve koşu alanları ve kumsallar uzanır. Manly Cove ile Spit Bridge arasındaki 10 kilometrelik yürüyüş parkuru şehrin en güzel manzaralarından biridir.
Sydney Kulesi (Sydney Tower): Şehir ve liman manzarasının en güzel görüldüğü yerlerin başında gelir. Yerden 305 metre yükseklikteki kulede kendi etrafında 360 derece dönen restoranın yanı sıra 150 mağazalık bir alışveriş merkezi de bulunmaktadır.
Darling Harbour: Küçük liman olan Darling Harbour, Sydney'in turistik merkez haline dönüştürülmüş. Deniz kıyısında birçok restoran ve cafenin bulunduğu merkezde çocuklar için oyun parkları, sergi ve toplantı salonları bulunmaktadır.
Circular Quay: Avrupalıların şehirdeki ilk yerleşim merkezi olan Circular Quay, tarihi yapılarla çevrili, birçok restoran, cafe ve barın bulunduğu bir bölgedir. Hafta sonları kurulan pazarda el sanatları ve hediyelik eşyalar alınabilir.
Sydney Akvaryumu: Dünyanın en zengin akvaryumları arasında yer alır. Akvaryumda 5 binden fazla Avustralya'nın yerel deniz canlısını, 145 metre derinliğe inen şeffaf tünellerden geçilerek doğal ortamlarında sergilemektedir. Ziyaretçilere okyanusta yürüme imkanı sunan akvaryum her gün 09.30–21.00 saatleri arasında açık.
Botanik Bahçesi: Şehrin kalabalığından kaçıp, yeşillikler içinde piknik yapmak veya yürüyüş için ideal yerlerden biridir. Sydney Opera Binası’nın hemen yanındaki park her gün 06.30’dan gün batımına kadar açıktır. Yürüyüş parkurunun yanı sıra, parkın çevresini dolaşan bir tren de mevcuttur. Giriş ücretinin alınmadığı parkta, tropik bahçeler mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi: Ülkenin denizcilik tarihinin ilk örnekleri müzede bulunan 7 salonda sergilenmektedir. Aborijin kanoları, Vietnam göçmenlerinin tekneleri, yatlar, haritalar sergilenen eserler arasında. Müze her gün 09.30–17.00 saatleri arasında açıktır.
Çin Bahçesi: Sydney’in kardeş şehri Guandong’un armağanı olan park Avustralya’nın 200. yıl kutlamaları sırasında açımıştır. Bahçeler 5. yüzyıl örneklerine göre tasarlanmıştır. Ziyaretçilerine huzur dolu dakikalar yaşatan mekânda bahçeler, şaleler, ağaçlar ve tropik bitkilerle zenginleştirilmiş bir habitat bulunmaktadır. Çin bahçesi her gün 09.30–18.30 arası ziyaretçi kabul edmektedir.
Plajlar: Sydney’de toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilen 24 plaj bulumaktadır. Liman Bölgesinde Balmoral, Chinamas, Nielsen Parkı ve Parsley Körfezi hem yüzmek hem de sörf için ideal plajlardandır.
Bondi Plajı: Sydney’in batısındaki plaj aynı zamanda sörf merkezi olarak da tanınır. Ülkenin en eski cankurtaran kulübü 1906’da Bondi de kurulmuştur. Bondi ve çevresinde konaklama ve yemek seçenekleri zengin son derece zengindir. Bondi’ye Circular Quay’den kalkan 380, 382 ve L82 otobüsleriyle 45 dakikada ulaşmak mümkün. Circular Quay Wharf 4 iskelesinden kalkan feribotla Rose Bay’a kadar gidip, buradan da Bondi Beach otobüsleri ile plaja ulaşmak mümkün.
Blue Mountains (Mavi Dağlar): Okaliptus ağaçlarıyla kaplı bölge Sydney’in yaklaşık 100 kilometre güneybatısında yer almaktadır. 1788’de Aborjinlerden sömürgecilerin eline geçmiş olan Blue Mountains günümüzde ziyaretçileri doğal güzelliği ile büyülemektedir. Dağ otellerinde konaklama imkânı bulanan bölgenin popüler kasabası Katoomba’ya Sydney’den özel araçla 50 dakikada ulaşılabbilmektedir. Trenle Katoomba Sydney arası 2 saat sürmektedir.
Her yıl ocak ayında üç hafta süren; dans, müzik, tiyatro, görsel sanatlar gibi alanlarda 50’nin üzerinde etkinliğin yapıldığı Sydney Festivali, Avustralya’nın en büyük kültürel aktivitesi konumunda. İlki 1992 yılında Sydney’de Nirvana’nın katılımıyla düzenlenen, günümüzde ise Sydney’den başlayarak Avustralya ve Yeni Zelanda kentlerinde devam eden gezici, rock ve elektronik müzik festivali Big Day Out da görülmesi gereken etkinliklerden. Sydney kültür ve sanat hayatının merkezindeki yapı Sydney Opera Binası (Sydney Opera House), aynı zamanda şehrin iki simgesinden biri. İlk kez Savaş ve Barış’ın sergilendiği Opera Binası’nda dünyanın en iyi gösterilerinden örnekleri izleyebilirsiniz. Şehrin en fazla ziyaret edilen bölgesi The Rocks, açık hava müzesi olarak da biliniyor. Bölgede koloni döneminden kalma birçok yapı bulunmaktadır. Hafta sonları ve festival zamanlarında ücretsiz konserler, geçit törenleri ve sokak gösterileri düzenlenir. 1844’de inşa edilen şehrin en eski publarından Lord Nelson da burada bulunmaktadır. Bölgede turistik mağazalar, sokak cafeleri ve restoranlar bulunmaktadır. Kapalı eğlence parkı Sega World’de kaykay ve paten alanları, sinema, oyun alanları, geçmiş ve gelecekte yolculuk yapan animasyonlu oyun makineleri bulunmaktadır..